Заработи най-мощната приливна електростанция в света

  • Галерия с 10 снимки и графики на модерното съоръжение Галерия с 10 снимки и графики на модерното съоръжение

02 Aug 2021

Край бреговете на шотландските острови Оркни заработи най-мощната приливна електростанция в света. Внушителното съоръжение е във водата от пролетта, когато започнаха тестовете, но сега вече е свързано към електропреносната мрежа с помощта на кабел по дъното.

 

Машината с дължина 74 метра се казва O2 и е първата подобна турбина, която произвежда енергия от приливите, отливите и морските течения, но без да “запушва” речно устие или залив, подобно на използваните досега решения. Върху споменатата цилиндрична платформа с дължина 74 метра са прикрепени две подвижни 18-метрови рамена с електрогенератор с ротор в края на всяко. Турбините са с диаметър от 20 метра, а мощността на всеки генератор е 1 MW, т.е. общо 2 MW за цялото съоръжение. Масата на цялата конструкция е 680 тона, като прикрепването към дъното става с помощта на четири гигантски котви. Въжетата за всяка от тях могат да издържат теглото на 50 двуетажни лондонски автобуса. По време на тестовете платформата успешно е издържала бури със 7-метрови вълни, но произвеждането на електроенергия става при вълни с височина до 4 метра.

 

Плановете са платформата да работи 15 години, като споменатата мощност от 2 MW би следвало да е достатъчна за захранване на около 2000 британски домакинства с изцяло екологична енергия, при което се спестяват приблизително 2200 тона емисии на въглероден диоксид годишно“.

 

Производителят Orbital Marine Power има планове за поставянето на десетки подобни мини електроцентрали, които влияят минимално върху морските обитатели, но могат да произвеждат достатъчно енергия за захранването на десетки малки градчета по крайбрежието.

 

Лукс от Китай!