Американският сенат отделя 1,2 трлн. долара за инфраструктура

  • Пакетът не се ограничава до нови пътища и транспорт, но включва проекти, свързани с електропреносната и водоснабдителната мрежа, както и с киберсигурността Пакетът не се ограничава до нови пътища и транспорт, но включва проекти, свързани с електропреносната и водоснабдителната мрежа, както и с киберсигурността

11 Aug 2021

Сенатът на САЩ одобри внушителен пакет на стойност 1,2 трлн. долара (1,024 трлн. евро) за инфраструктурни дейности. Макар сумата да представлява приблизително половината от предложения от Байдън пакет на стойност 2,3 трлн. долара, той все пак е най-внушителният за Щатите за последните години. Парите ще бъдат инвестирани в инфраструктурни проекти в следващите пет години. Увеличението спрямо предишния подобен пакет е с цели 550 млрд. долара. The Washington Post съобщава, че парите идва от нереализиран резерв за борба с коронавируса, продажба на нефт от резерва, увеличени такси и данъци върху криптовалутите и други.

Очаква се инвестициите до 2025 г. до осигурят откриването на около 660 хил. работни места.

По-важните транспортни сектори, които ще получат дял от инвестициите:

110 милиарда долара за пътища и мостове, което включва както големи магистрални проекти, така и решения за намаляване на задръстванията в градовете.

66 млрд. долара за железници: Байдън е голям почитател на пътническия железопътен транспорт, така че сериозна част от инвестицията ще бъде насочена към обновяване на ЖП мрежата, особено в североизточните щати. Въпреки това се появиха критики, че с парите не е предвидено създаването на нито една високоскоростна линия, каквито в Европа и Азия се развиват все по-сериозно.

39 млрд. долара за обществен транспорт, главно за подобряване на автобусните мрежи и подземните железници.

25 млрд. долара за летища: Преди години Байдън беше определил летище LaGuardia в Ню Йорк като летище “от третия свят”, така че не е чудно, че значителна сума е отделена на някои от големите летища в страната.

7,5 млрд. долара за зарядна инфраструктура за електромобили: Байдън си е поставил за цел половината нови коли в Щатите да са електрически до 2030 г., което означава, че наличните 43 000 зарядни станции в страната ще са напълно недостатъчни. Също 7,5 млрд. долара са отделени за купуването на електрически училищни автобуси.

Лукс от Китай!