Увеличават синята зона в София за сметка на зелената. Ще има специални места за товарене/разтоварване

  • В светлосиньо е предложената за промяна от Зелена в Синя зона В светлосиньо е предложената за промяна от Зелена в Синя зона

12 Aug 2021

Зам.-председателят на транспортната комисия на общинския съвет Зафир Зарков е предложил Синята зона в столицата да се увеличи сериозно за сметка на Зелената. В момента в София има 5000 места в Синя зона (2 лв. за час паркиране, максимум два часа) и 28 000 места в Зелена зона (1 лв. за час паркиране, максимум четири часа). Според предложението 7000 от местата от Зелена зона ще преминат в Синя, посочват от Центъра за градска мобилност.

Леко увеличение ще има в сега съществуващата Зелена зона, като ще се добавят нови 550 платени места в Зона Б-19.

И това не е всичко – работното време на зоните ще се увеличи с половин час до 20:00 ч., а годишните винетки за живущи ще струват с 50 лв. повече. На картата със светлосиньо е показано кои части ще се превърнат от Зелена в Синя зона.

Интересно е въвеждането на зони за товаро-разтоварни дейности. Те ще бъдат ясно определени и там няма да е възможно паркиране за повече от 30 минути, се твърди в предложението. Кой и как обаче ще следи дали товаро-разтоварните дейности не се изразяват в пиене на кафе е друг въпрос. Цената там ще е наполовина на тази за час в съответната зона, като живущите ще ги използват безплатно, но отново в рамките на 30 минути.

Голямата промяна е, че в предложението се иска премахването на служебния абонамент за институции, който заема стотици места в центъра. "С предложените промени ще се премахнат привилегиите за безплатно ползване на паркоместа от различни държавни, културни, общински и др. институции", се посочва от Зарков, цитиран от Дневник.

За съжаление плановете за разширяване на зоните за платено паркиране не включват съответни подобрения по местата за паркиране, изграждане на буферни паркинги или нови велоалеи. Обсъждането на промените в общинския съвет ще стане най-рано през септември и вероятно ще влезе в сила от началото на 2022 г.

 

Лукс от Китай!