Aston официално представи Valkyrie Spider – 1150-конен ураган без покрив

  • Галерия с пет снимки на фамозния роудстър Галерия с пет снимки на фамозния роудстър

13 Aug 2021

Най-бързата кола на Aston Martin вече официално има открита версия. Valkyrie Spider се задвижва от познатата от купето хибридна техника, която осигурява 1150 к.с. Инженерите са се стремили към колкото е възможно по-минимални промени по оригиналната концепция на Ейдриън Нюи, като основните разлики са в отварянето на вратите и леките щрихи по аеродинамиката, съобразена с липсата на таван. Самият Нюи изтъква, че запазването на аеродинамичните качества и ниската маса са били най-сложните предизвикателства пред създаването на версията Spider. Екипът му явно се е справил отлично, защото “колата е съвсем малко по-тежка от купето”, без да се посочва конкретно число.

 

Все пак липсата на покрив се отразява на максималната скорост. Когато карбоновите панели са поставени, Valkyrie Spider развива 350 км/ч. Ако ги свалите, ще се радвате на ураган със скорост до 330 км/ч. От Aston Martin твърдят, че поведението на писта ще е близко до това на купето – все пак Valkyrie е наполовина хиперкола и наполовина болид от F1.

Както споменахме, задвижването не е променяно. То се състои от 6,5-литров V12, който достига плашещите 11100 об/мин. Максималният въртящ момент от 900 Нм е налице още при 6000 об/мин, а максималната мощност се достига при 10500 об/мин. В помощ на бензиновия мотор работи електрическа система, разработена от Rimac, която добавя 162 коня за обща системна мощност от 1150 к.с.

Aston планира да произведе едва 85 екземпляра, като първите клиенти ще получат колите си през следващата година.

 

Първородната Godzilla!