Tesla Bot - хуманоиден робот за мързеливци

  • Галерия от 3 изображения на Tesla Bot Галерия от 3 изображения на Tesla Bot

20 авг 2021

Ново 20 от Илон Мъск! Шантавият собственик на Tesla обяви, че компанията му разработва прототип на хуманоиден робот. И когато бъде готов следващата година, този „приятелски“ робот може да отиде на пазар вместо вас. И да ви бъде полезен там, където ви мързи да свършите малко работа.

Мъск разкри идеята за такъв робот по време на презентацията Al Day Tesla, която може да изгледате във видеото по-долу. Тя хвърля повече светлина върху новите технологии на Tesla, част от които са кибер куче и кибер пони, както и автономните системи за управление на електромобилите на марката.

Tesla Bot, както ще се казва хуманоидният робот, в момента е с кодово име Optimus или както се пошегува Мъск - Optimus Subprime. Основната му цел е да „елиминира опасни, повтарящи се и скучни задачи“. За скучни и повтарящи се, разбирайте обикновено пазаруване, но за опасни си нямаме и представа за какво говори Мъск.

Безпилотни коли, кибер кучета, хуманоидни роботи... Близкото бъдеще определено ще бъде доста изкуствено и вероятно още по-скучно, щом скучните задачи ги оставим на някой с телевизор на главата и батерии в задника. Но според Илон Мъск всичко това ще ни е от полза. Например заповядвате на вашия домашен хуманоиден робот да разходи кибер кучето, след което да нахрани и почисти на кибер котката. А после го пращате на пазар, тъй като не ви се мърда от дивана. Прекрасно!

Работещ прототип на Tesla Bot трябва да бъде готов „някога през следващата година“. А може би ще е по-натам. Хората в Tesla не са от тези, които успяват да спазят обещанията на шефа си. Разпродаденият отдавна пикап Cybertruck още не е влязъл в серийно производство, като стартът е отложен за началото на 2022 г.

Бъдещият Tesla Bot трябва да е висок 1,72 м и да тежи 57 кг. Ще се придвижва с максимална скорост от 8 км/ч и ще вдига най-много 68 кг. Роботът ще разполага с не по-малко от 40 задвижващи системи, 12 в краката, 12 в ръцете, два в шията, два в торса, както и на още места. На лицето му е монтиран екран, предоставящ „подходяща информация“.