Вижте кои части от София ще са забранени за замърсяващи коли

  • Скоро такива знаци ще се появят и у нас Скоро такива знаци ще се появят и у нас
  • По-тясната зона ще има приблизително този обхват По-тясната зона ще има приблизително този обхват
  • По-широката зона вероятно ще отсява само най-замърсяващите автомобили По-широката зона вероятно ще отсява само най-замърсяващите автомобили
  • Градската инфраструктура в София засега не е особено щедра към електромобилите Градската инфраструктура в София засега не е особено щедра към електромобилите

23 Aug 2021

Столицата вече работи по обособяването на зони, забранени за движение на замърсяващи автомобили. Това беше една от основните цели пред въвеждането на новите електронни стикери от годишните технически прегледи. 

По всяка вероятност София ще има две зони – по-тясна и по-голяма. По принцип те ще са отворени за всички, но в дни със замърсен въздух, ще могат да се забраняват за по-стари и замърсяващи автомобили.

По-тясната зона ще обхваща приблизително синята зона за платено паркиране, може да видите приблизителния размер на картата.

"Оборудването и за двете зони е готово, като в момента работим по свързването на инсталираните над 400 камери със сървъра на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", обясни Зафир Зарков от ГЕРБ, зам.-председател на общинската комисия по транспорт, съобщава “Дневник”.

По-тясната зона е с граници: бул. "Сливница"- бул."Васил Левски"- бул."Патриарх Евтимий"- бул."Скобелев" и ул. "Опълченска". 

По-широката зона обхваща районите на бул. "Сливница" - Сточна гара- бул. "Данаил Николаев"- бул."Ситняково"- бул."Пейо Яворов"- бул."Никола Вапцаров"- бул."Черни връх"- бул."Хенрих Ибсен", бул."Иван Гешов"- бул."Константин Величков".

Засега не е ясно в кои дни кои групи коли ще бъдат ограничавани, но вероятно ще има дни, в които в тясната зона в центъра ще е позволено движението само на коли от петата група, където попадат само електрическите и плъгин хибридните автомобили.

Разпределението по групи зависи от нивата вредни емисии, измерени по време на годишния технически преглед, като ориентировъчно бензиновите коли, произведени преди 1998, както и дизеловите, произведени преди 2007 г., попадат в първите две групи, а автомобили, направени след 2009 – в четвъртата група.

Все още няма ясна дата, от която зоните ще започнат да работят, но със сигурност няма да е преди юни 2022 г., когато масово ще приключи поставнето на новите еко стикери. Очакванията ни са за зимата на 2022-2023 някои от ограниченията да влязат в сила.

 

Първородната Godzilla!