София посреща първия “Есенен авто ретро салон” на 18 септември

  • В София ще видим реплика на Mercedes SSK. Оригиналът съществува в едва 4-5 запазени екземпляра от произведените 40 броя В София ще видим реплика на Mercedes SSK. Оригиналът съществува в едва 4-5 запазени екземпляра от произведените 40 броя
  • Колите ще бъдат изложени на 18 септември сутринта, а следобед ще оформят ретро парад по софийските улици Колите ще бъдат изложени на 18 септември сутринта, а следобед ще оформят ретро парад по софийските улици
  • BMW 319 от 1936, принадлежало на състезателия Димитър Соколов BMW 319 от 1936, принадлежало на състезателия Димитър Соколов
  • Вероятно единствената оцеляла Skoda Superb 913 Вероятно единствената оцеляла Skoda Superb 913

24 Aug 2021

Добри новини! Софийският автомобилен ретро клуб, председател на който е големият автомобилен ентусиаст, колекционер и приятел на Dizzyriders.bg Искрен Миланов (когото познавате по-добре от нашите видеа с вече легендарното Чичо Искрен), организира първия “Есенен авто ретро салон” в София. Събитието ще е еднодневно и ще се проведе на 18 септември 2021 на площад “Княз Александър I” (пространството между Народния театър, Царския дворец и БНБ) като част от културния афиш на Столична община по повод празника на София.

Организаторите са поканили стотици ретро и класически автомобили, като достъпът ще е възможен само за специални образци след предварително записване. С това искаме да кажем, че дори да притежавате напълно запазен и малко кърпен Golf II, ще ви откажат... Акцентът в изложбата ще бъде crème de la crème кът с над 20 изключителни екземпляра, някои от които уникални не само за България, но и в световен мащаб.

Сред експонатите се очакват BMW 319 от 1936 г., принадлежало на автомобилния ни състезател Димитър Соколов, както и Skoda Superb 913 от 1937 г., транспортен модел, част от изключително ограничена серия от 300 броя. Вероятно това е единствената запазена в света от тази модификация. От по-старите класики публиката ще види също впечатляващ Pierce Arrow (компанията не съществува от 1938 г.), DeSoto и Packard, както и доста рядък Marmon на руски колекционер. До един това са модели на компании, които не съществуват от над 60 години.

От по-познатите класики очаквайте Mercedes W186, известен като Adenauer, както и реплика на супер редкия роудстър Mercedes SSK. От него на света са останали едва 4-5 оригинални екземпляра, които редовно се появяват на конкурсите за елегантност в Пебъл Бийч и Вила д`Есте, а в София ще видим точно копие, направено в България.

За почитателите на по-нов метал също се очакват приятни изненади – класически суперколи от нашия век, включително SLR McLaren, както и няколко модела на Ferrari, ще има и няколко други изненади, научихме от организаторите.

Програмата ще бъде финализирана в близките дни, като по всяка вероятност колите ще бъдат изложени за публика на 18 септември сутринта, а от 13 ч. ще участват във впечатляващ парад по улиците на София.

Входът за събитието ще бъде свободен, като организаторите апелират публиката да подходи към експонатите с уважение, сякаш влиза в картинна галерия. Някои от бижутата ще достигат 7-цифрена стойност. В рамките на изложението няма да се допускат велосипеди, тротинетки и други подобни превозни средства, чийто остри чаркове са несъвместими с автомобилен лак на 80 и повече години.

 

Лукс от Китай!