Waymo предлага автономни таксита вече и в Сан Франциско

  • Галерия с пет снимки на колите на Waymo в Сан Франциско Галерия с пет снимки на колите на Waymo в Сан Франциско

27 Aug 2021

Waymo, компанията за автономни технологии, близка до Google, разширява тестовото си поле с втори град. След Финикс в Аризона, сега колите на Waymo ще предлагат безплатни автономни таксиметрови услуги и в Сан Франциско.

Първоначално Waymo ще одобри само определен брой желаещи да се включат в тестовете, които ще подпишат споразумение за конфиденциалност преди да могат да поръчват автономните коли и да се возят с тях навсякъде из града. Така започнаха услугите на Waymo и във Финикс, където вече услугата е отворена за всеки, който си инсталира приложението Waymo One.

 

В Сан Франциско, поради значително по-променливото време, както и стръмните улици, в автономните коли ще се вози контролиращ шофьор. Той ще се намесва само в случай на опасност.

Waymo тества автономните си технологии в Сан Франциско от 12 години, така че безполитните Jaguar I-Pace са “запознати” с трафика в калифорнийския град. Те са изминали около 32 млн. километра по обществени пътища. За 2020 компанията съобщава, че са регистрирани инциденти или намеса на тестовите шофьори в общо 26 случая при регистрирани около 1,3 млн. км. Това означава веднъж на всеки 50 хил. км, което е най-доброто постижение в сравнение с други компании за автономни технологии, като Uber, Cruise, GM или Tesla.

В замяна на безплатното возене, участниците в тестовата програма ще попълват въпросник с впечатления от пътуването и няма да имат право да споделят снимки или видео в социалните мрежи.

Инженерите на Waymo очакват Сан Франциско да е по-голямо предизвикателство за автономните коли в сравнение с правите и равни улици на Финикс. Сан Франциско е известен и с лошото си време, което също може да се окаже предизвикателство за автономните автомобили.

Следващата стъпка е Waymo да отвори програмата за общо ползване от всеки в Сан Франциско. Вероятно това ще стане след първите няколко тестови месеца.

Лукс от Китай!