eFlyer 800 е 8-местен… електрически самолет с пробег от над 900 км

eFlyer 800 е 8-местен… електрически самолет с пробег от над 900 км
30 Aug 2021

Масовата електрификация явно ще „удари“ и авиацията или поне вече има първи признаци за това. И преди да сте се запитали, не, eFlyer 800 не е приумица на г-н Мъск и Tesla, а на американската компания Bye Aerospace. Производителят твърди, че „eFlyer 800 е първият самолет с изцяло електрическо задвижване, чиито характеристики и сигурност отговарят на конвенционален самолет с два турбо-витлови двигателя (затова е в клас „турбовитлов“), при нулеви CO2 емисии и с изключително ниски експлоатационни разходи“.

Въпросните характеристики? Bye Aerospace обещават крайцерска скорост от 320 възела, таван от 35 000 фута и обсег на действие от 500 морски мили, плюс 45-минутна IFR резерва при нормална крайцерска скорост от 280 възела. Преведено на разбираем за нас език, това означава възможност за поддържане на скорост от малко над 590 км/ч, максимална височина на полета от малко над 9700 метра и дължина на полета от 926 км. Плюс резерв за още 45 минути летене в режим IFR (Instrument Flight Reserve) при 520 км/ч. Съкращението означава полет в условия на ниска или никаква видимост, при които пилотът се води единствено по уредите на самолета.

Капацитетът на eFlyer 800 е до 7 пасажера плюс един или двама пилоти, като производителят обещава, че оперативните разходи на машината са едва 1/5 от тези при традиционен турбо-витлов самолет със сходни параметри. Какво е задвижването? Два електромотора с марка Safran с мощност от 50 кВт до 500 кВт/1 мегават. Те са базирани на технология наречена ‘ENGINeUS’, като мрежата за зареждане също има интересно име – ‘GENeUSGRID’. Относно капацитетът на батериите не се споменава нищо, освен че „Забележителната икономичност и динамика на eFlyer 800 са възможни благодарение на напредничавата технология на батериите, осигуряваща значително по-голяма енергийна плътност“.

Относно сигурността на полета, Bye Aerospace предлагат опции, като система за автоматично аварийно кацане, интелигентен алгоритъм за управление предпазващ от пилотски грешки, система против сблъсък с наземни препятствия, спомагателни соларни панели и – доста любопитно – голям парашут способен да свали (относително) плавно целия самолет.

Какво мислите за този летателен апарат? И за електрификацията на авиацията въобще? Бихте ли се качили в електрически самолет?

Много практичен и интересен!