Новите камери на КАТ: слагат ги по дървета и ги няма в Waze!


31 Aug 2021

Пътната полиция в България разполага с нов модел камери, които в момента се тестват в полеви условия, а някои от тях вече работят и снимат нарушители на закона.

Новите камери на КАТ могат да бъдат прикрепяни към крайпътни дървета, без необходимост да бъдат разполагани върху познатите триноги. Отделно вече няма да е необходим дежурен патрул в непосредствена близост до самата камера. Добре прикрита тя може да бъде оставена да работи самостоятелно за определен период и по този начин да бъде незабелязана от шофьорите.

От КАТ са наясно, че почти всички техни камери за скорост биват отбелязвани в приложения като Waze или в групи във Facebook. По този начин се възпрепятства установяването на системни нарушители, получаващи информация къде има патрули на полицията в цялата страна.

Внимание! Снимката е колаж изработен от нас, с илюстративна цел.

При тестове на новите модели камери за скорост от КАТ са установили, че липсва информация за тях в приложенията и в социалните медии.

В края на август започна и кампания на КАТ по обръщане посоката на стационарните камери, познати на шофьорите от години. Честа практика е шофьорите в сниманото платно да спазват ограничението за скорост, а от другата страна да го превишават значително.

Не е тайна, че пътната полиция използва и автомобили без означения, че са полицейски. На пръв път изглеждат цивилни, но са собственост на областните управления. В последно време зачестиха случаите, в които през или до такива коли се снимат нарушители. Столичната пътна полиция отскоро използва черен ван Mercedes-Benz Viano, нищо не издаващ, че до него има разположена камера.

Единственият най-сигурен начин да се предпазите от снимка и скъпа глоба е просто да спазвате ограниченията за скорост и като цяло Закона за движение по пътищата.

Най-добрият в класа си?