Париж прие ограничение, обсъждано и за София

  • Галерия с 15 снимки на обичайния трафик във френската столица Галерия с 15 снимки на обичайния трафик във френската столица

31 Aug 2021

В цял Париж от тази седмица нямате право да превишавате 30 км/ч. Практически това означава, че всеки средностатистически колоездач може да ви изпревари. Новото ограничение вече обхваща всички улици във френската столица, с изключение единствено на Околовръстното и няколко от големите отдалечени от центъра булеварди.

Ограничаването на скоростта от 50 на 30 км/ч се прави основно от гледна точка на безопасността – тъй като по парижките улици автомобилите, скутерите, колелата, тротинетките и пешеходците са практически по равни дялове. Досега ограничението беше обхванало малко над половината град, но сега вече ще важи навсякъде. 

Критиците на новите ограничения изтъкват, че забавянето на трафика ще увеличи вредните емисии, но това тепърва ще се следи, тъй като и в момента средната скорост по улиците на Париж е далеч по-ниска от 30 км/ч. Между 7 и 9 сутринта тя е едва 11,6 км/ч.

Ограничение на скоростта от 30 км/ч се обсъжда от години и за някои български градове, като София изглежда най-близо до въвеждането на обширна зона с подобно ограничение, макар засега да няма конкретни дати или рамки на зоната.

 

Сините и червени линии са единствените артерии в Париж, с ограничение на скоростта над 30 км/ч:

Първородната Godzilla!