България все още не присъства на картата на автомобилните заводи на ACEA

  • Картата на ACEA се обновява постоянно Картата на ACEA се обновява постоянно
  • Последният български завод, който фигурираше на нея, беше този на Great Wall край Ловеч Последният български завод, който фигурираше на нея, беше този на Great Wall край Ловеч
  • Сега отново завод в Ловеч би могъл да постави България на картата Сега отново завод в Ловеч би могъл да постави България на картата
  • Ако инвестицията на Next.e.GO се случи, то производството ще започне през 2023 или 2024 г. Ако инвестицията на Next.e.GO се случи, то производството ще започне през 2023 или 2024 г.
  • Картата на доставчиците на автомобилни компоненти в България според Аутомотив Клъстер България Картата на доставчиците на автомобилни компоненти в България според Аутомотив Клъстер България

01 Sep 2021

Макар автомобилната индустрия в страната ни да се развива и всяка година на картата да се появяват нови заводи на доставчици на компоненти, у нас все още няма нито един OEM (Original Equipment Manufacturer). Такъв би могъл да се появи, ако инвестицията на германската Next.e.GO в Ловеч се осъществи.

Картата на ACEA може да видите тук

Дотогава обаче България остава празно петно на картата на ACEA (Асоциация на европейските автомобилни производители, European Automobile Manufacturers’ Association) и това очаквано бе потвърдено и в новото издание на картата.

От съседните ни страни Гърция е единствената, която също не присъства, докато в Македония е отбелязан автобусният завод на Van Hool в Скопие. Сърбия и Румъния имат по три завода на картата. Сръбските са Stellantis в Крагуевац (където се прави Fiat 500L), FAP в Прибой (камиони и военна техника) и Ikarbus в Белград (автобуси). И докато последните две компании са местни, то в Румъния правят впечатление големите заводи на Dacia (собственост на Renault) и на Ford (в Крайова), към които е добавен заводът Roman (камиони и военна техника). От съседните ни страни най-много са заводите в Турция – 16.

Общо на континента има 290 завода за производство на автомобили, камиони, двигатели и подобни. 185 от тях са в ЕС. 

Картата на автомобилната индустрия на България, разработена от БРАИТ и Аутомотив Клъстер България. В нея са отбелязани доставчиците на автомобилни компоненти в страната (електронният вариант е достъпен тук):

 

Първородната Godzilla!