Софийските таксита искат да вдигнат цените двойно


08 Sep 2021

Националният таксиметров синдикат иска двойно увеличение на цените на такситата в София, съобщава “Сега”. Искането e постъпило в Столичния общински съвет, който единствен по закон може да разреши подобна драстична промяна в цените на таксиметровите услуги. Столична община гласува горна и долна граница, а компаниите (без копърките, разбира се, които са извън закона) определят къде в тези рамки да сложат цените си.

От синдиката на таксиметровите шофьори искат да осигурят средни доходи от 1600 лв. на месец за своите членове. Според синдиката това е възможно при дневна тарифа от 1,42 лв./км и нощна тарифа от 1,74 лв./км. Въпреки това от организацията искат максималната тарифа да скочи на 2,25 лв./км през деня и 2,76 лв./км през нощта. За сравнение в момента максималната дневна тарифа е 0,88 лв./км – сами може да изчислите колко ще поскъпнат таксиметровите услуги, ако предложението бъде прието. 

Таксиметровият синдикат също така иска цените да се обновяват всяка година, като изтъква, че тарифите в момента са от 2012 г. и вече девет години не са актуализирани.

Предложението на таксиметровите превозвачи ще бъде разгледано на следващото заседание на транспортната комисия към Столична община.

 

 

Първородната Godzilla!