Crew Dragon Resilience вече обикаля около Земята с четирима “цивилни” на борда

  • Галерия с няколко снимки и графики от изстрелването и подготовката за него Галерия с няколко снимки и графики от изстрелването и подготовката за него

16 сеп 2021

SpaceX тази нощ се включи в надпреварата за космически туризъм и поне засега не оставя съмнения за превъзходството си спрямо височината на полета по време на “екскурзиите” на Ричард Брансън и Джеф Безос.

Капсулата Crew Dragon Resilience с екипажа Inspiration4 снощи успешно излетя от Кейп Канаверал и ще обикаля планетата три дни в орбита на 575 км от земната повърхност – това е отвъд орбитата на Международната космическа станция и телескопа “Хъбъл”.

 

Безспорно най-интересен е фактът, че четиримата туристически туристи ще пътуват сами, без професионалист на борда, като управлението се извършва изцяло от Земята.

 

Екипажът се състои от 38-годишния милиардер Джаред Айзъкман, основател и изпълнителен директор на компанията за електронни плащания Shift4 Payments и трима души, на които Айзъкман плати участието. Това са 51-годишната Шан Проктър (професор по геология и кандидат астронавт през 2009), която спечели мястото си като художник и ще рисува в космоса; 29-годишната Хейли Арсено, излекувала се от рак на костния мозък и работеща като асистент в болницата "Сейнт Джуд", където се е излекувала; 42-годишният Кристофър Сембоски, ветеран от американските ВВС и специалист по работа с аерокосмически данни. Сембоски направил дарение за споменатата болница, което го вкарало в лотария за последното четвърто място.

 

 

Всеки от четиримата участници се е готвил за приключението по специална програма на SpaceX в продължение на пет месеца. Освен приключение за четиримата, пътeшecтвиeтo има мисия да събере 200 млн. дoлapa зa лeчeбнoтo зaвeдeниe “Сейнт Джуд”. По време на мисията е предвидено да се проведат също изследвания и експерименти за микрогравитацията.