Tesla става автономна, но само за добрите шофьори

  • Подозираме, че този приятел няма да получи достъп до новото поколение на системата Подозираме, че този приятел няма да получи достъп до новото поколение на системата

21 Sep 2021

Tesla пуска своето десето поколение на системата за изцяло автономно движение. Илон Мъск обаче заяви, че компанията ще отключва достъп до автономните функции на своите модели само на “добри шофьори”. За да разбере кои шофьори са добри, американската компания ще използва телеметричните данни от колите си, т.е. ще следи шофьорите, включително с камерата, сочеща към лицето им.

Това би могло да се превърне в проблем по две причини – първо, защото софтуер ще следи какво правите зад волана и може не винаги да е достатъчно обективен. И второ, защото всеки, който има “автопилот” на борда, вече е платил за него.

Новата бета версия на адаптивния круиз контрол на Tesla (известен като Автопилот) позволява на колата да се движи сама без намесата на шофьора не само по магистрали, но също и в градски условия. Въпреки това системата все още има нужда от бърза и адекватна реакция от страна на шофьора в определени ситуации. И шофьорът все още е отговорен за действията си, тъй като това е автономност от ниво 2, далече от пълната автономност от ниво 5.

Новото десето поколение на системата ще е налично от 24 септември, но при активирането на софтуера от екрана на колата всеки собственик ще трябва да потвърди, че дава достъп на компанията да следи стила му на шофиране. Tesla ще ви следи за седем дни, преди да отключи новото поколение “автопилот”. Никъде не се споменава какво се очаква да правите или да не правите, в случай че искате да се възползвате от системата, но подозираме, че ластиците по светофарите и кротката дрямка на шофьорското място по време на движение гарантирано ще ви вкарат в черния списък на Илон.

 

Лукс от Китай!