SIN Cars представи български електрически бус

  • Галерия с шест снимки Галерия с шест снимки

28 Sep 2021

След като дебютира на IAA в Мюнхен, българската компания SIN cars показа серийния вариант на малкия електрически товарен модел L City Koffer S и у нас. Бусчето е с дължина 4,34 м и пробег с едно зареждане от 300 км. Моделът се казва Koffer S, което подсказва, че се очакват също Koffer M, L, XL и т.н. Всички те са разработени в Русе. Koffer S побира 7,5 кубика товар с маса до 900 кг. 

Вероятно най-впечатляващият детайл от българския товарен бус са слънчевите панели на финландската компания Valoе, които следват формата на каросерията. При хубаво време те могат да добавят до 50 км пробег на ден.

 

Българският електрически ван ще се произвеждат в България, но финалното сглобяване ще се извършва в Мюнхен, за да може машината по-лесно да пробие на пазарите в Западна Европа, обяснява основателят на SIN Cars Росен Даскалов. Компанията планира и асемблиране в Щатите, но засега тези преговори са на по-ранен етап.

Серийното производство трябва да започне през 2022 г. с планиран максимум на производството от 20 хил. бусчета на година, като базовата цена ще бъде около 40 хил. евро. По-високата цена ще бъде “избита” спрямо конвенционален дизелов ван в рамките на шест години, без да броим, че повечето европейски пазари предлагат отстъпки и бонуси за електрически превозни средства.

Следващите модели ще бъдат с по-голяма товароносимост (до 3500 кг), като се очаква също пътнически вариант, а на по-късен етап и по-големи товарни версии с товароносимост до 12 тона.

 

Първородната Godzilla!