Вижте кои са най-скъпите автомобилни марки от 2002 до днес!


28 Sep 2021

Годината е 2002, а Toyota е оценявана на 95 млрд. долара, далече пред втория – Mercedes (47 млрд. долара). Топ 5 се допълва от Honda, Nissan и Ford. Любопитното видео на CarWow показва как се променя пазарната стойност на всяка от марките в последните 20 години.

До 2005 г. японските марки са недостижими в топ 3, като единствено Mercedes се намесва в голямата битка. От 2008 обаче немското трио рязко тръгва нагоре в преследване на Toyota, което продължава до 2015 и рязкото отстъпване на VW от втората позиция покрай Дизелгейт.

 

През 2017 в топ 10 влиза Tesla, като калифорнийската компания за електромобили оглавява класацията за нула време и постига пазарна стойност, несравнима с друг производител на конвенционални или каквито и да са автомобили. Показателно е, че VW – който бързо се преориентира от дизели към електрички – запазва мястото си в топ 3, а китайският възход е представен от BYD и още един производител на електрически модели – NIO.

Двайсет години по-късно Toyota е втората най-скъпа автомобилна марка, оценявана на 215 млрд. долара, но Tesla е несравнима с пазарна оценка от над 660 млрд. долара.

 

Първородната Godzilla!