Междувременно в Норвегия: 77,5% пазарен дял на електромобилите


06 Oct 2021

Норвегия продължава да се утвърждава като най-силния пазар за електромобили в света, като резултатите за септември 2021 го доказват.

След като продажбите на новата Tesla Model Y в Норвегия започнаха през август, то както през август, така и през септември Model Y е най-регистрираната нова кола в страната с 3564 регистрации. Това представлява близо 20% от общо 17 992 нови коли, закупени в Норвегия през септември, т.е. всяка пета нова кола е Model Y. Едва ли ще се учудите, ако научите, че вторият най-продаван автомобил в скандинавската страна също е Tesla – Model 3. В топ 10 единственият модел с двигател с вътрешно горене е Toyota RAV4 (702 продажби), всички други са електромобили – Skoda Enyaq (787 продажби), Audi e-tron (672), VW ID.4 (659), Hyundai Ioniq 5 (652), Ford Mustang Mach-E (600), VW ID.3 (456) и Nissan Leaf (410).

Норвегия смята да забрани напълно продажбата на модели с двигател с вътрешно горене през 2025 г., но се очаква още през 2023 конвенционалните модели практически да изчезнат от пазара и да останат само електромобилите.

Противно на общоприетото мнение, в Норвегия няма държавна субсидия при покупката на нов електромобил. Което не значи, че държавата не насърчава преминаването към електромобили, като за собствениците на електрически коли намалява пътните такси наполовина, допуска ги до бус лентите (това отдавна се е превърнало в проблем), намалява данъка и ДДС-то при покупка, осигурява безплатни и по-евтини паркинги, както и по-ниски такси за ферибот.

 

Много практичен и интересен!