Пробегът на колите ще се записва при технически преглед в Европа

  • Снимка: Капитал Снимка: Капитал

07 Oct 2021

Не е тайна за никого, че голяма част от внесените в България употребявани автомобили са с манипулиран километраж. Всички знаем колко „малко“ километри са навъртели немските 10-годишни дизели и колко подмладени са те в богатата си сервизна книжка. Т.нар. превъртане на километража вече трябва да изчезне, тъй като Европейската комисия въвежда единна система за обмен на данни за пробега от годишните технически прегледи за леки автомобили, предава Money.bg.

Звучи много хубаво, но дали ще проработи, тъй като системата е доброволна. Което е доста общо понятие и вероятно ще рече, че всяка държава ще решава дали да я ползва и по какъв начин.

Системата вече работи и е създадена по предложение на българския евродепутат Андрей Новаков с цел подобрение на пътната безопасност в Европа.


Платформата е безплатна и всички членки на Европейския съюз вече могат да я ползват. Така ще се следи за техническото състояние на автомобилите, които се препродават между страните на континента.

Достъп до тази система засега имат само властите и контролните органи. Идеята обаче е скоро всеки желаещ да може да я ползва и да провери какъв пробег има някой автомобил спрямо миналите технически прегледи.

Средната възраст на леките коли в Европа е 11 години, а половината от продаваните употребявани автомобили са с манипулиран километраж.

Източник: money.bg