Вижте новите двуетажни влакове на Skoda, каквито може да купи и БДЖ

  • Галерия с 9 снимки Галерия с 9 снимки

11 Oct 2021

Skoda Transportation представи ново поколение двуетажни влакове. Машините вече са минали тестове в Чехия и първите доставки за чешките железници вече са факт. Новите влакове са от типа push-pull, т.е. те не включват локомотив, а само дублираща кабина, което позволява локомотивът да се постави отпред или отзад (дори в средата) на състава.

Подобни влакове за първи път се използват в Чехия, а Skoda има амбицията да ги продава и в други страни от Централна и Източна Европа, включително и у нас. 

През последните години БДЖ направи няколко опита за обществени поръчки на мотрисни влакове, но по една или друга причина търговете пропадаха. Следващата подобна вероятно ще се състои едва след изборите и след евентуално съставяне на постоянно правителство.

Съставът на БДЖ в момента

БДЖ – Πътничecĸи пpeвoзи paзпoлaгa c 242 лoĸoмoтива и мoтpиcни влaĸа, но от тях само 170 са в движение, при това средната им възраст е над 30 години. Пътническите вагони са 599, но и от тях в експлоатация не са всичките, а 391 броя. При БДЖ - Товарни превози ситуацията не е кой знае колко по-различна. Там има 190 локомотива, от които 113 са в движение. Близо половината от 4588 вагона пък не са в движение, което оставя товарните превози с 2509 работещи вагона. Информацията е на бившия транспортен министър Росен Желязков, цитиран от economic.bg.

Новите влакове Skoda

Новите влакове Skoda могат да работят както с електрически, така и с дизелови локомотиви, като конфигурацията push-pull позволява бърза смяна на посоката без необходимост от преместване на локомотива. Максималната скорост е 160 км/ч. Всеки влак разполага с 356 индивидуални седалки с жакове за зареждане на телефони, четири места за трудноподвижни хора, на борда има Wi-Fi, валидатор за безконтактно купуване на билети, както и предвидено пространство за до 30 колела или детски колички и до 40 чифта ски. Това са специфики, които всеки ЖП оператор може да избере при поръчката, но производителят ги е предвидил.

 

Първородната Godzilla!