Новият ID.4 GTX вече е у нас с 300 к.с. и цени от 102 хил. лв.

  • Галерия с четири снимки Галерия с четири снимки

11 Oct 2021

VW вече предлага у нас най-спортната и луксозна версия на електрическия ID.4 – GTX. Тя е вдъхновена от традициите на спортните икони GTI. ID.4 GTX идва с два електромотора – по един за всеки мост. Това осигурява мощност от 300 к.с. и двойно предаване. Ускорението до 100 км/ч отнема 6,2 секунди, а максималната скорост от 180 км/ч е далече над позволеното от закона, макар да е електронно ограничена с идеята да се запази ресурса на батерията.

 

Системата за двойно предаване използва данни от колелата и ходовата част, за да може прецизно да достави необходимата мощност и въртящ момент във всяка една ситуация. Цялостната работа се управлява от умния софтуер на системата.

GTX идва с най-голямата батерия за модела, която има реално използваем капацитет от 77 кВтч, достатъчни за изминаването на 480 км с едно зареждане. Новият електрически VW поддържа зареждане от бързи зарядни станции с мощност до 125 кВт.

В интериора откриваме 12-инчов сензорен екран за управление на множество функции, но винаги може да заложите на гласово управление (уви, не поддържа български). Интересна подробност е големият хедъп дисплей с добавена реалност, който добавя триизмерни изображение в зрителното ви поле, без да се налага да откъсвате поглед от пътя.

Подобно на всеки уважаващ себе си нов автомобил, ID.4 GTX получава обновявания over the air, т.е. колата осъвременява системите си, докато спокойно си почива в гаража.

ID.4 GTX идва в България от завода на компанията в Цвикау, Германия. Топ моделът вече може да се поръча, като стартовата му цена е 102 649 лв. (с ДДС). В нея са включени стандартни матрични диодни светлини с интелигентно управление IQ.Light.