Новите глоби в Германия: 320 евро, ако на аутобана изрежете колоната през лентата за линейки

  • Галерия със седем снимки Галерия със седем снимки

12 Oct 2021

Германия увеличава глобите за шофьорите двойно, съобщава “Дойче Веле”. Шофирането с превишена скорост (от 16 до 20 км/ч над разрешената) вече ще се наказва със 70 евро (досега 35).

За паркиране на забранено място, място за споделени автомобили или място за хора с увреждания, новата глоба е 55 евро (15 и съответно 35 евро досега). Ако обаче с паркирането си пречите на пожарна, линейка или полицейска кола, глобата скача на 100 евро. 100 евро е и глобата за кола, спряла на велоалея.

 

Германците са много стриктни при освобождаването на път на линейки и пожарни, в случай на инцидент на магистралата. По аутобаните има знаци, които показват как да застанат колите, в случай на инцидент, така че да направят място на спешните служби. В случай че не спазите този знак или се възползвате от бързия коридор, то не само ще платите 320 евро глоба, но и ще се разделите с шофьорската си книжка за месец.

В Германия, за разлика от ситуацията у нас, не е позволено двигателят да работи на място, например, докато си чистите колата от снега. Глобата, в случай че загрявате колата на място, вече е 100 евро (20 досега).

Много практичен и интересен!