Монах от Рилския манастир поправя автомобил Benz

  • Снимка: Изгубената България Снимка: Изгубената България

12 Oct 2021

Попаднахме на истинска находка на сайта „Изгубената България“. Говорим за интересна снимка, направена през 1928 г. в на Рилския манастир.

В двора на светата обител е паркиран автомобил Benz 8/20 PS Doppelphaeton, чийто преден капак е отворен и млад монах работи по двигателя, запалващ се с манивела.

Benz 8/20 PS се произвежда от основаната от Карл Бенц компания Benz & Cie, която по-късно се превръща чрез сливане в Daimler-Benz AG. Автомобилът се сглобява в три версии на каросерията: файтон, кабриолет и лимузина.

Сниманият пред Рилския манастри автомобил се произвежда от 1912 до 1918 г. и както името му издава, разполага с 20 к.с. Двигателят е четирицилиндров редови с обем 1950 см³, а скоростната кутия 4-степенна механична с предаване към задните колела. Колата може да развие 62 км/ч и има разход на гориво от 14/15 л на 100 км.

Когато е направена фотографията, датирайки годините на производство, излиза, че колата е най-много на 10 годишна възраст. Вероятно хората, които е превозвал този автомобил са посещавали често Рилската обител и монахът от снимката е бил запознат с техниката на немската машина.

Много практичен и интересен!