Tesla провежда краш тестовете си по по-различен начин от останалите. Видео

Tesla провежда краш тестовете си по по-различен начин от останалите. Видео
13 Oct 2021

„Чрез събирането на данни от милиони автомобили на пътя и пресъздавайки ситуации от реални катастрофи, ние успяваме да проектираме едни от най-сигурните автомобили в света“. Това е описанието под наистина любопитното видео в канала на Tesla, което показва как и какви точно краш тестове провежда американската копания. В него се твърди, че те са базирани на случващото се в реалния свят, а не на теоретични ситуации.

От Tesla казват, че тяхното предимство спрямо останалите автомобилни производители е, че автомобилите им са напълно екипирани със сензори и камери, на база чиито данни се събира детайлна информация от всеки инцидент. Като например къде точно е бил ударът, с каква скорост се е движела колата, каква е била позицията на седалката в този момент, кои пътници са били с колани, дали е бил отворен някой прозорец, какъв е бил ъгълът на волана и т.н.

Така например инженерите могат да калибрират по-точно пиропатронните механизми за натягане на предпазните колани, както и кога, как или въобще да се отворят въздушните възглавници. След анализ на данните от конкретния тест се правят нови настройки, които се изпращат към колите чрез 'over-the-air' ъпдейт, тоест, по въздуха. Интересно е дали тези сложни алгоритми влияят и на други системи в колите им.

Първородната Godzilla!