Подкупен полицай влиза в затвора за 4 години


19 Oct 2021

В началото на годината трима полицаи бяха задържани заради системно взимане на подкупи. Акцията на МВР и прокуратурата прати тримата държавни служители на съдийската скамейка, както и дисциплинарно уволнение. Делото срещу униформените приключи с една ефективна и две условни присъди, предава Българското национално радио.

Осъдените полицаи са взимали подкупи от спрени за проверка водачи на автомобили. Тримата били следени в продъжение на 5 месеца, като е установено, че са взимали суми до 800 лв. дневно. Те са от районното управление в Сливо поле, намиращоо се на десетина километра от Русе.

Най-тежка е присъдата за командира на отделението, който получи 4 години затвор при първоначален общ режим. Наложена му е глоба от 6000 лв. и е с 5 години лишаване от правото да работи отново в МВР.

Осъден е и старши инспектор, който обаче се разминава с условна 3-годишна присъда, 3000 лв. глоба и 3 години без възможност за връщане в системата.

Третият от осъдените полицаи е младши автоконтрольор. Той е наказан с условна присъда от 3 години затвор при 5 години изпитател срок, 4000 лв глоба и 3 години лишаване от правото да работи в МВР.

Тримата полицаи имат право да обжалват, но вероятно няма да се възползват от това, тъй като са се признали за виновни, заради което и присъдите им са намалени с една трета.

Много практичен и интересен!