За час и половина ще се стига от Капитан Андреево до Истанбул с нов влак

  • Подобни влакове, движещи се с 200 км/ч, ще свързват Истанбул с границата с България Подобни влакове, движещи се с 200 км/ч, ще свързват Истанбул с границата с България

25 Oct 2021

Турция строи нова високоскоростна ЖП линия от Истанбул до границата с България. Тя е част от транспортен коридор №4, който свързва Западна Европа с България, Гърция и Турция. Линията от границата с България до Истанбул е дълга 230 км и в голямата си част повтаря съществуващото ЖП трасе. Основната разлика е, че е проектирана за влакове със скорост 200 км/ч, което означава, че от Капитан Андреево (или по-скоро от Капъкуле) до Истанбул ще се стига за час и половина. Турция в момента усилено разширява мрежата си от високоскоростни влакове, която засега свързва столицата Анкара с Истанбул и с град Коня в южната част на страната.

Международният влак от София до Истанбул беше спрян от движение още в началото на пандемията, но изграждането на новата линия в Турция определено дава надежда за възстановяването му.

В момента се работи усилено по трасето между Черкезкьой и границата с България (153 км), като половината от строителството е завършена. В този участък има 53 подлеза, 59 надлеза, 16 моста и два тунела.

От българска страна транспортен коридор IV включва ЖП линия 1 (Калотина - Свиленград), която частично е пригодена за максимална скорост от 160 км/ч, но в определени участъци скоростта е в пъти по-ниска.

 

Първородната Godzilla!