Forbes: Илон Мъск е най-богатият човек в историята


27 Oct 2021

Няма да навлизаме в исторически дебати по въпроса колко богати са били Рокфелер, лидийският цар Крез или митичният цар Соломон. Но е ясно, че Илон Мъск не събира от закуски. Изпълнителният директор на Tesla увеличава или намалява състоянието си с един клик на мишката, в зависимост от това какво е написал в Twitter или как се движат акциите на Tesla. 

През тази седмица американската компания сключи фантастична сделка с фирмата за коли под наем Hertz за доставката на 100 000 броя Model 3. Сделката е на стойност 4,2 млрд. долара и се отрази в скок на акциите на Tesla с близо 13%. Това доведе до пазарна капитализация от над 1 трлн. долара, което автоматично увеличи състоянието на Мъск, който притежава 21% от Tesla.

Според Forbes при затварянето на борсите в понеделник вечер състоянието на Мъск е възлизало на около 271,3 млрд. долара – повече, отколкото Джеф Безос или Бил Гейтс са имали някога, дори и да се преизчисли в съответствие с инфлацията днес.

За сравнение, когато Forbes започва да следи милиардерите в Щатите през 1982 г., най-богатият човек е Даниел Лудвиг с 2 млрд. долара (около 5,5 млрд. днешни долари).

Противно на очакванията Мъск не притежава десетки имения и гаражи, пълни с редки коли. Повечето пари на Мъск са в акции на притежавани от него компании, като през последните месеци той продаде всичките си големи имения, за да вложи средствата в различни от проектите си, главно свързани със SpaceX и космическите програми. 

 

Първородната Godzilla!