КАТ проверява дали имате течност за чистачки с акция „Зима“


29 Oct 2021

До зимата има още 50-ина дни, като в България сезонът в момента си е чиста есен. Но от КАТ започват обичайната си акция „Зима“. И почти като виц контролните органи ще проверяват дали имате течност за чистачки и качеството на самите чистачки. Без майтап!

Пътните полицаи ще проверяват, разбира се, и за състоянието на автомобилните гуми. Както знаете Законът за движение по пътищата няма условие колите да бъдат задължително със зимни гуми в студените месеци от годината. Но все пак според чл. 139 от 15 ноември до 1 март шофьорите са длъжни да карат „с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми, чиято дълбочина на протектора не е по-малка или равна на 4 мм“.

Последното позволява да карате с летни гуми с достатъчно дълбок протектор. Така че КАТ не може да ви глоби, че сте без зимни гуми във въпросния период. Ако все пак гумите ви са износени или имат повреда служителите на Пътна полиция ще ви глобят с 50 лв.

От КАТ не могат да спрат автомобил от движение заради лошо състояние на гумите. Защо? Защото по смисъла на закона принудителна мярка спиране от движение не се прилага при протрит грайфер, тъй като не се води тежка техническа неизправност по чл. 101 от същия Закон за движение по пътищата.

От Съюза на българските автомобилите, които са партньор на акция „Зима“, предлагат безплатен преглед за състоянието на колите за зимата.

Първородната Godzilla!