Въпреки че е успешен, експериментът с мигащото зелено в София приключи


09 Nov 2021

Зеленият сигнал на светофарите в София вече няма да мига преди да премине към жълто и червено. Тази полезна функция си отива, понеже продължилият пет години експеримент така и не бе узаконен с промени в Закона за движение по пътищата.

Около 300 светофара в София използваха трикратно мигащ зелен сигнал преди да се премине към жълто и червено. Вече 250 от тях не го правят, а до няколко дни функцията ще е изключена при всичките, съобщи шефът на дирекцията по управление и анализ на трафика на Столична община Димитър Петров, цитиран от “24 часа”.

Според Петров мигането на зеленото е полезно за шофьорите и е намалило инцидентите приблизително двойно – от 41 до 22 инцидента средно на кръстовище според данните на МВР. Транспортното министерство също е подкрепило експеримента с идеята, че трябва да се направят промени в наредба 17 за регулиране на движението по пътищата със светлинни сигнали. Както в нея, така и във Виенската конвенция за пътните знаци и сигнали изрично се казва, че зеленият сигнал трябва да е постоянен, а не мигащ.

В продължение на пет години Столична община чака тези промени и практически през това време мигащото зелено не е законно регулирано, а само експеримент. Тъй като промяна в закона явно няма да се случи, експериментът приключва сега, казва Петров.

Какво е вашето мнение, полезно ли е мигащото зелено или е опасно? Как ще се отрази премахването му на броя на инцидентите по светофарите в столицата?

 

Първородната Godzilla!