Случва се и в Германия: Вижте най-любопитните злоупотреби със средства за пътища

  • Една от абсурдните велоалеи в Берлин Една от абсурдните велоалеи в Берлин

12 Nov 2021

Общоприето е да се смята, че само у нас обществените средства се пилеят неразумно и потъват в чекмеджета и корупционни схеми. Съюзът на данъкоплатците в Германия, обаче, разкрива невероятни разхищения и в Бундесрепубликата. Те основно са свързани с пътната мрежа, съобщава “Дневник”, като се позовава на “Дойче Веле”

Оставяме настрана факта, че у нас “Съюз на данъкоплатците” изобщо няма и се насочваме към германските примери за абсурдни разходи: мост над несъществуваща магистрала и бариера за абсурдните 400 хил. евро. Данните са публикувани в новото издание на “Черната книга” на данъкоплатците.

Някои от съмнителните суми звучат до болка познато: маркировка на велоалея в Долна Саксония за 261 000 евро. Без да знаем подробности трудно може да сравним колко е струвала велоалеята на километър, но дори да кажем, че сумата от четвърт милион евро е реалистична, то тогава нищо не обяснява защо след това били похарчени 763 000 евро, за да се отстрани велоалеята, пише “Дойче Веле”.

В провинция Северен Рейн-Вестфалия пък може да се види мост, построен през 1980 година за изграждане на околовръстното шосе. Той обаче и до днес си стои в нищото, без да свързва каквото и да било.

В Бремен пък за 30 000 евро изрисували по земята образа на известните от приказката Бременски градски музиканти с идеята да служат като пътни знаци. Боята обаче явно не струвала 30 хил. евро, защото скоро избледняла и изчезнала. Сред изброените в “Черната книга” проекти е също бариера на гробищен парк за 400 000 евро.

Първородната Godzilla!