В Украйна: Получаваш 10% от глобата като награда, ако докладваш нарушител!

  • Ако подобно нещо се въведе у нас, може да станете милионер само за няколко минути, прекарани на което и да е кръстовище с камера в ръка... Ако подобно нещо се въведе у нас, може да станете милионер само за няколко минути, прекарани на което и да е кръстовище с камера в ръка...

15 Nov 2021

В Украйна се обсъжда законопроект, който предвижда 10% от глобите за някои нарушения да се отделят като награда за лицето, докладвало нарушението, съобщава украинското издание “Факти”. Идеята да се снимат нарушители, като снимки/видеа се изпращат на полицията, или да се качват в различни платформи, е популярна на много места, включително у нас, но за първи път попадаме на законопроект за поощряването на тези действия с парична награда.

Преди време "Да снимаш Тити в нарушение" се беше превърнало в популярен спорт

В случай че промените в закона бъдат приети, то 10% от платената глоба ще отива като награда за очевидеца, заснел някое от следните нарушения: минаване на червено, изпреварване при непрекъсната линия, паркиране на инвалидно място, минаване през ЖП прелез при спуснати бариери. Сниманите нарушения ще се пращат през приложението за смартфон “Дiя”, своеобразна “цифрова държава в телефона”, както го рекламира министерството на дигиталната трансформация на Украйна. Това е същото приложение, което украинците използват за различни административни услуги, включително за зелени сертификати или плащане на глоби.

Как ви се струва идеята!? Смятате ли, че подобно поощрение би се отразило положително на безопасността по пътищата и у нас?

 

Първородната Godzilla!