'Високотехнологичен' велопарк отвори врати в село Дреновец

  • Галерия със седем снимки на модерното съоръжение за деца Галерия със седем снимки на модерното съоръжение за деца

15 Nov 2021

Нов "супер байк парк" отвори врати в село Дреновец (област Видин). Съоръжението на стойност 10 000 лв. е насочено към деца с “колела, ролери и тротинетки” и е създадено във формата на писта за състезания с обща площ на асфалта от 256 кв.м. За съжаление то може да се нарече високотехнологично единствено в случай че за последно сте виждали детска площадка през XIX век.

Все пак си представяме, че това е умалена писта за състезания с колела, която включва няколко бързи и няколко по-бавни завоя, както и възможност за избор между различни конфигурации на трасето. Старт-финалната права (където са разположени две от петте пейки) по наши изчисления е дълга 18 метра и е вдъхновена от пистата “Интерлагос” в Бразилия. Или не е вдъхновена от нищо, но предпочитаме да погледнем на цялостното съоръжение с капка ирония.

"Високотехнологичният" парк разполага с вече споменатите пет пейки и две стойки за кошчета за разделно събиране на отпадъци... и толкова. Трасето е максимално обезопасено, съобщава сайтът Конкурент News, като вероятно се имат предвид широките зони за сигурност, в случай че някой малчуган изпусне завоя, защото друго обезопасяване не видяхме. За въглеродно неутралния отпечатък на съоръжението са осигурени впечатляващи количества “декоративни храсти и дървета”: става въпрос за рехавите туи, които се мяркат по снимките.

Благодарение на модерното LED осветление състезанията на местните малчугани ще се придържат към високите стандарти на моторните спортове, като ще има дневни, нощни и сесии при смесено осветление - със старт по светло и финал в тъмната част на денонощието. Поне, ако лелката, която ще отговаря за включването на осветлението, не забравя задълженията си.

Кметство Дреновец съобщава, че велоалеята е част от проект “Еко - Велопарк” към Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Смятате ли, че съоръжението от снимките наистина струва 10 000 лв.!?

Снимките са на колегите от Конкурент News.