McLaren, Audi и BMW отричат слуховете за поглъщане


17 Nov 2021

От няколко седмици в света на Формула 1 се носят слухове, според които VW Group ще влезе във Формула 1 от 2026 г. като партньор или дори купувач на Red Bull или McLaren. Тези слухове придобиха по-конкретни рамки, когато британското издание Autocar съобщи, че компанията Audi е купила McLaren. Германското Automobilwoche пък твърди, че Audi ще купи отбора на McLaren във Формула 1, а BMW ще купи подразделението за суперколи на компанията от Уокинг. 

В последните часове независимо една от друга и трите компании отрекоха слуховете. Представител на BMW просто съобщава, че тези информации са “неверни”. 

В кратко изявление от McLaren четем следното:

“Mclaren Group е наясно с появили се материали в медиите, според които компанията е продадена на Audi. Това е абсолютно невярно и McLaren търси начин да премахне тези материали. Технологичната стратегия на McLaren винаги е включвала разговори и сътрудничество с известни партньори и доставчици, включително други производители на автомобили, но промяна в собствеността на McLaren Group не е извършвана.”

Audi също отрече подобна сделка, но даде да се разбере, че “се интересува от различни партньорства”, което все пак оставя вратичка за някакво сътрудничество между Audi и McLaren. Дори Audi да не купи британския отбор във Формула 1, никой не отрича да са водени разговори за доставки на задвижващи системи от 2026, каквито слухове се появиха по-рано. След няколко смени през последното десетилетие, в момента McLaren се състезава във Формула 1 със задвижващи системи Mercedes.

Motorsport.com съобщава за два варианта за влизането на VW Group във Формула 1 – с Audi или Porsche, като изглежда първата компания би могла да е доставчик на задвижващи системи за McLaren, докато Porsche се свързва с Red Bull. Porsche и McLaren е по-малко вероятна комбинация, защото двете марки са преки конкуренти на пазара за суперколи.

Лукс от Китай!