Мигащото зелено все пак остава!


18 Nov 2021

Сагата с мигащия зелен сигнал на светофара в столицата направи рязък обрат. Изглежда в крайна сметка предупредителното мигане на зеления сигнал преди фазите на жълтото и червеното ще бъде запазено. Това съобщи Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.

 

Според него обществената дискусия по темата и засиленият медиен интерес са довели до промяна в позицията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. То вече гледа положително на идеята за промяна в наредба №17 за регулиране на движението по пътищата със светлинни сигнали, която противоречи на мигащото зелено. 

Пред БНР заместник-регионалният министър Иван Шишков коментира, че министерството ще се запознае с проблема детайлно и ще се опита да регламентира мигащата зелена светлина, но вече законно. В продължение на пет години Столична община чака тези промени и практически през това време мигащото зелено не е законно регулирано, а само експеримент. В тази връзка отново се заговори за връщането на броячите като паралелна възможност или алтернатива на мигащия зелен сигнал.

В хода на дискусията Столична община изтъкна, че мигащото зелено противоречи и на Виенската конвенция за пътните знаци и сигнали от 1968 г., приета и от България. Въпреки тази конвенция, мигащо зелено има в поне няколко страни от ЕС, между които Австрия, Естония, Литва, Латвия и Словакия, съобщава “Дневник”

Какво е вашето мнение? Помага ли мигащото зелено или създава повече предпоставки за инциденти? Предпочитате ли го пред броячите на секундите до смяната на сигнала?

 

Първородната Godzilla!