EV9 е най-голямата електрическа Kia

  • Галерия с 18 снимки Галерия с 18 снимки

19 Nov 2021

Kia EV9 без съмнение ще се произвежда. Ще загуби много от лудостите на концептуалния модел, но ще стигне до серийно производство и ще бъде също толкова ръбат, колкото е прототипът на снимките.

Засега липсват конкретни технически данни, но няма и нужда, при положение, че това е концептуален модел. Kia единствено споделя, че пробегът достига 480 км и че батерията позволява бързо зареждане за 30 минути, което подсказва, че се използва 800-волтовата архитектура на Hyundai Ioniq 5 и неговия братовчед Kia EV6.

 

Външността е супер симпатично ръбата, като размерите са внушителни – дължина 4,93 м, широчина 2,06 м и височина 1,79 м. Цялостно дизайнът очевидно е насочен към американския пазар, неслучайно и премиерата се състоя в Лос Анджелис. Засега е рано да кажем дали EV9 – когато стигне серийно производство – ще се доставя в Европа.

Корейците наричат дизайна на предницата “тигрова муцуна”. Макар да си представяме тигрите по съвсем различен начин, трябва да признаем, че изчистените линии и елегантните фарове доста ни допадат.

На борда има любопитни хитрости, които едва ли ще стигнат до конвейера, но това не омаловажава значението им. В предния капак е вграден слънчев панел, релсите на покрива могат да се скриват елекрически за по-добра аеродинамика, а страничните огледала са изчезнали по примера на Audi e-tron и Honda e, заместени от камери. Интериорът най-ясно показва, че автомобилът все още е само концепция. Въпреки това 27-инчовият екран изглежда подозрително реалистичен и най-вероятно ще намери място в серийната кола, за разлика от издължения волан и сензорните повърхности по таблото. Предните седалки се завъртат назад, което позволява създаването на идеално пространство за каре белот. Всички елементи в интериора са от възобновяеми материали, на борда няма да откриете естествена кожа или рядка дървесина.

Колко от това минималистично подреждане ще стигне до серийно производство е трудно да се каже, но производственият модел ще бъде готов не по-рано от 2024 г.

 

Първородната Godzilla!