Tesla вече има суперзарядни във всеки от 50-те американски щата

  • Първата зарядна станция на Tesla в Аляска Първата зарядна станция на Tesla в Аляска
  • Едната от двете Supercharger станции на Tesla у нас е в мол в София Едната от двете Supercharger станции на Tesla у нас е в мол в София
  • Пробното отваряне на суперзарядните станции за собственици и на други електромобили засега не изглежда да работи особено добре Пробното отваряне на суперзарядните станции за собственици и на други електромобили засега не изглежда да работи особено добре

23 Nov 2021

Tesla откри първата си “суперзарядна” станция в Аляска, с което компанията вече може да се похвали с бързи точки за зареждане във всички американски щати. Станцията е сравнително скромна – с едва четири колонки за зареждане. Тя се намира в Солдотна, на около 250 км югозападно от Анкъридж, в южната част на Аляска, като явно идеята е била да позволява спокойни пътувания от най-големия град в щата.

Глобално Tesla в момента разполага с малко над 3000 зарядни станции от типа Supercharger, като общият брой зарядни колонки на тях е 30 000 хиляди. Това е най-добре развитата и една от най-бързите мрежи за зареждане на електромобили в света. 

 

 

Отскоро компанията започна експеримент, с който отключи няколко зарядни станции за използване от собственици и на други марки електромобили. Тестът засега обхваща едва десет зарядни станции в Нидерландия и по първи данни от ползвателите не е особено успешен. Кабелите на зарядните станции не са пригодени за автомобили, при които портът за зареждане е в предната част на колата и често се случва един автомобил да заема две или три места, което по обясними причини изнервя собствениците на коли Tesla.

В България Tesla засега има само две зарядни станции от типа Supercharger. Едната е в мол Парадайс в София с шест точки за зареждане (до 250 кВт), а другата – пред хотел Империал в Пловдив, където има четири точки с максимална мощност 150 кВт.

 

Първородната Godzilla!