Умна кола, глупав шофьор!? (Видео)


24 Nov 2021

Системите за подпомагане на водача в съвременните автомобили постоянно стават все по-добри и по-добри, но все още са доста далече от пълната автономност и могат да са опасни, ако им се предоверите. За съжаление успоредно с напредъка на техниката се забелязва обратнопропорционален процес, при който се появяват все по-невнимателни и дори откровено глупави изцепки на някои шофьори,  Като в клипа по-долу. Той е публикуван в групата “Катастрофи в София”, но всъщност действието в него не се развива у нас (ако някой е разпознал къде се случва катастрофата или има допълнителна информация, ще се радваме да съобщи в коментарите).

 

Видеото показва класически опит да бъде измамена системата, която следи дали ръцете на водача са на волана. В случая – с бутилка вода, но сме виждали и по-фрапиращи случаи. Доколкото може да се разбере от видеото, на шофьорската седалка на това Peugeot няма водач или дори да има, той е излегнат назад и държи телефона, с който снима, като не прави никакъв опит да овладее колата, дори когато става ясно, че тя се отклонява от лентата си на движение и прегазва дясната непрекъсната линия… 

Единствената добра новина при последвалата катастрофа, е че експериментаторите във френската кола изглежда не са пострадали сериозно, тъй като скоростта е доста ниска. И че не удрят друга кола!

Бъдете внимателни на пътя и използвайте системите за подпомагане на водача с повишено внимание, те (все още) не могат да заместят човека зад волана!

 

Първородната Godzilla!