Tesla пуска карбонови спирачки за Model S Plaid


26 Nov 2021

Tesla пусна първия пистов пакет за новия Model S Plaid. Той съдържа карбо-керамични спирачки, които да отговорят на динамиката, предлагана от един от най-бързите електромобили на пазара. Model S Plaid има 1020 к.с., ускорява до 100 км/ч за 2,1 секунди и развива максимална скорост от 320 км/ч.

Спирачките използват карбоново-силициеви ротори, които издържат на висока температура и многократни агресивни спирания. С пакета също идват по-издръжливи накладки и нова спирачна течност, която е проектирана за по-висока температура на работа.

Отпред и отзад дисковете са с диаметър от 410 мм, като предните са с дебелина от 40 мм, а задните – от 32 мм. Те работят с 6-бутални подсилени апарати отпред и 4-бутални отзад.

Новите спирачки могат да се поръчат само в комплект с 21-инчовите джанти Arachnid и ще са готови за доставки в средата на 2022 г. Цената на комплекта е 20 хил. долара, което е близо два пъти по-скъпо от керамичните спирачки, които Porsche предлага за Taycan (около 10 хил. долара).

Очаква се Tesla да покаже и други спортни опции към Model S Plaid, с които да го направи по-подходящ за пистова употреба.

 

Първородната Godzilla!