Ionity разширява мрежата от зарядни с инвестиция за 700 млн. евро

  • Мрежата на Ionity в момента показва среден пръст на Източна Европа. С новата инвестиция това вероятно ще се промени Мрежата на Ionity в момента показва среден пръст на Източна Европа. С новата инвестиция това вероятно ще се промени

29 Nov 2021

Ionity, най-голямата европейска мрежа от бързи зарядни станции, ще се разшири с инвестиция за 700 млн. евро. Това ще включва увеличаване на броя зарядни цели четири пъти до близо 1000 броя с около 7000 зарядни колонки. Засега няма географско уточнение, но се надяваме Ionity да се разшири и в посока на България.

Новите станции ще бъдат разположени по магистрали край големи градове и ще включват между шест и 12 колонки за зареждане. Ionity в момента разполага с 386 зарядни точки с 1500 зарядни колонки в 24 европейски страни. Най-близката до България обаче е край Загреб, което очевидно не би могло да е особено полезно за българските собственици на електромобили, освен ако не разполагат с новия Lucid Air Dream Edition Range.

Ionity ще започне да изгражда също цялостни “оазиси” – станции за зареждане с магазини, кафенета и търговски комплекси.

Ionity е създаден от BMW, Daimler, Ford и VW Group, като след това към тях се присъединиха Hyundai и Kia.

Зарядните на Ionity са едни от най-мощните в света, като осигуряват до 350 кВт. Това обаче има своята цена, която в повечето европейски страни достига внушителните 0,79 евро/кВтч. За собственици на модели от марките, основателки на Ionity, има сериозни отстъпки. Например собствениците на Taycan зареждат по 0,33 евро/кВтч, което означава, че зареждане от 10 до 80% ще им коства малко над 20 евро и ще отнеме също толкова минути.

 

Лукс от Китай!