Някой да иска Mercedes-Benz SL V8 Trans Am? Продава се!

  • Галерия от 16 снимки на Mercedes-Benz SL V8 Trans Am Галерия от 16 снимки на Mercedes-Benz SL V8 Trans Am

29 Nov 2021

Тази машина изглежда сякаш e извадена от филмите за „Лудия Макс“. Но всъщност няма общо с утопичния екшън.

Benz-ът първоначално започва своя живот в Германия, където е сглобен. Не знаем точно коя година е, но през 80-те години роудстърът вече се намира на територията на Щатите. И негов собственик е дилърът на Mercedes за щата Айдахо, някой си Нийт Дийтли. Който пък има и състезателен отбор за Trans Am Series. Това е шампионат, продължаващ да се провежда и днес в Северна Америка по различни писти и шосета.

Колата, за която говорим и може да видите детайлно в галерията най-горе, оригинално е Mercedes-Benz 500 SL. Но за участието си през 1982 г. в Trans Am двигателят е сменен с 4,5-литров V8, за да отговаря на изискванията на надпреварата. Скоростната кутия е 5-степенна, механична. Модерните за епохата системи за впръскване на гориво са изоставени и янките слагат по-обикновен двоен карбуратор.

През дебютния си състезателен сезон колата получава агресивно изглеждащ и днес аеродинамичен бодикит. Под който обаче има къстъм шаси. Оригиналното шаси на R107 поколението на SL не е проектирано за състезание, така че екипът на DeAtley Motorsport създава ново изцяло от нулата. Но макар и с него, колата, пилотирана от Лоурън Лорънс, завършва на шесто място в Trans Am през 82-ра. За следващата 1983 г. отборът се мести в по-слабо известния шампионат Camaros, който обаче е спечелен, като зад волана е Дейвид Хобс.

В общи линии това е кратката състезателна биография на този иначе впечатляващо изглеждащ Mercedes-Benz SL V8 Trans Am. В момента е изцяло обслужен, с изрядна документация и напълно готов за каране. И през януари може да бъде ваш, стига да дадете най-висока оферта по време на търга на аукционната къща Mecum в Кисими, Флорида.

Първородната Godzilla!