Стратегията на Nokian Tyres за Централна и Източна Европа – Всесезонните гуми стимулират растеж в региона


30 Nov 2021

Nokian Tyres вече успя да увеличи пазарния си дял в Централна Европа. В деня на капиталовите пазари през септември, компанията потвърди своите средносрочни цели (3-5 години), за улавяне и ускоряване на възможности с висока добавена стойност в Централна Европа и за увеличаване на общия бизнес с 50%. В количество гуми това означава увеличение от шест до девет милиона продадени гуми годишно.

 „Въпреки необичайните обстоятелства, донесени от Covid-19, нашият екип свърши страхотна работа, и пазарният дял се увеличи значително. Движим се уверено към постигане на общата цел за ръст от 50%“, казва Бари Курта, старши вицепрезидент за Централна Европа.

Какво подхранва растежа в Централна Европа?

Промените в бизнеса с гуми са движени от две големи потребителски тенденции: удобство и устойчивост. На практика това означава повишено търсене на всесезонни гуми, по-големи размери джанти, разрастващ се бизнес с автопаркове, преминаването на електрическите автомобили в превозни средства за масова употреба и това, че все повече аспекти на бизнеса и личния живот са застъпени онлайн.

 „Вече разширяваме продуктовото си портфолио с повече предложения, адаптирани за пазара. Ще уловим възможността за развитие и при летните гуми, благодарение на новия ни тестови център в Испания. Искаме да засилим присъствието си на най-големия пазар на гуми (Германия), и да продължаваме географски да разширяваме присъствието си в пазари, където пазарният ни дял е по-нисък, като например в Италия, Франция и Испания.“, казва Курта.

 

„Крепостта“ на компанията е Източна Европа, където ще се възползва от силното си зимно позициониране.

До 80% от гумите в Европа се търсят онлайн, а делът на онлайн покупките варира между 10-40%. Nokian Tyres планира допълнително да развие многоканалното си предлагане отвъд търговията на едро, на дребно и онлайн и да обслужва подобаващо нуждите и на разрастващия се бизнес с автопаркове. Компанията също така рационализира организацията на веригата си за доставки, която беше преместена в Прага заедно с обслужването на клиенти.

С цел да подкрепи растежа в Централна Европа компанията инвестира повече в маркетинг, за да увеличи разпознаваемостта на марката и активността на потребителите. Нов старши търговски екип с опитни служители беше внедрен на европейско ниво. Всички тези промени спомагат за увеличение на пазарния дял с 3% в Централна Европа.

Имаме стабилен ръст в сегмента за всесезонните гуми, но не за сметка на нашата най-голяма сила, който е бизнесът със зимни гуми. Фокусът ни върху големите размери джанти беше много успешен, като по този начин спечелихме пазарен дял и съумяхме да се развиваме по-бързо от самия пазар. Сега искаме да продължим с начинанията, които се доказаха като успешни.“, добавя Курта.

Дигиталният маркетинг ще бъде засилен, но също и физическите продажби през оторизираните дилъри на Nokian Tyres в Европа, като тяхната мрежа и концепция ще бъдат допълнително разработени. Оторизираните дилъри на Nokian Tyres за Европа или Nokian Authorized Dealers (NAD), към момента генерират до 27% от бизнеса на компанията в Централна Европа. Nokian Tyres в момента разработва ново поколение за NAD концепцията си.

 „И това е ключът към нашия успех и посоката, която сме избрали. Знаете ли защо? За да свържем и за напред нагласата на победители в сърцата и умовете на европейските потребители.“

Прес съобщение на Nokian Tyres

Първородната Godzilla!