Hennessey Project Deep Space ще бъде 6x6 ел. седан с над 2400 к.с.

Hennessey Project Deep Space ще бъде 6x6 ел. седан с над 2400 к.с.
02 Dec 2021

Hennessey Performance са специалисти по големите мощности, но не и по електричеството. Нещо, което Джон Хенеси обаче възнамерява да промени, защото, ами, неизбежно е, а и токът е добра рецепта за бързо ускорение. „Разсъждавам по темата електрически автомобили откакто се появи Tesla, но масата винаги ме е притеснявала,“ казва Джон Хенеси. „По права линия са бързи, като драгстер, но когато дойде време за завиване или спиране, физиката си е физика“.

Затова г-н Хенеси подхожда по по-различен начин от, да кажем, Rimac. „Вместо да се опитаме да направим електрически еквивалент на Venom F5, и при положение, че би тежал най-малко 1,8 тона, защо да не е нещо различно, нещо което да е с капацитет от повече от двама души?“ Джон споделя идеята си за първи път идеята с дизайнера на компанията Нейтън Малиник, който я скицира на гърба на хартиен плик, в кухнята Хенеси. Кола с четири места и шест гуми. „Осъзнах, че конфигурацията с шест колела ще осигури едновременно повече сцепление и възможност за по-голямо междуосие и място за пасажери“. Хенеси прави аналогия с Bugatti Royale – дълъг, луксозен, тих и много бърз автомобил, в който да пътниците да се чувстват, като в частен самолет.

Вратите ще се отварят нагоре, но ще са съставени от две части – горните 2/3 ще се вдигат, като при Tesla Model X да речем, а долната 1/3 ще е с ножичен механизъм. Отпред ще има място за четири спортни чанти, а отзад – за четири комплекта за голф. Голямото междуосие ще осигури и място за дълъг и тънък батериен блок. Хенеси не разкрива теоретични параметри, но казва, че пробегът ще бъде „по-голям от съществуващите в момента.“ А относно мощността? „Все още не казваме нищо, но по 400 к.с. на електромотор е възможен вариант за задвижване.“ Което означава потенциални минимум 2400 к.с.

Естествено, пътят от скиците до серийния автомобил е доста дълъг, но тексаската компания обещава, че първите коли ще са готови през 2026-та. Планираният обем на производство е 105 екземпляра, а цената на всеки ще е най-малко 3 млн. долара. И познайте, вече има един продаден, на човек вече сдобил се със златист Hennessey F5. Явно не само г-н Мъск може да продава идеи...

Първородната Godzilla!