Тиери Женетие: За инвалидната количка и неговото Porsche 911 GT3 RS

  • Галерия със 17 снимки. Галерия със 17 снимки.

03 Dec 2021

Тиери Женетие е активен в социалните мрежи и особено в Инстаграм, под псевдонима @spynergie. Попаднах на профила му преди повече от година и още тогава реших, че този човек заслужава публикация в сайта ни. И понеже днес е Международният ден на хората с увреждания (03.12), дата е особено подходяща.

Влечението на Женетие към автомобилите започва още от дете, както при много от нас. Французинът изкарва книжка на 18, а малко след това демонстрира усет зад волана и взема участие в сесия с рали автомобил на пистата в Монлери, в близост до Париж, където е един от 3000-те поканени потенциални млади таланти.

На 21 влечението му към скоростта е още по-сериозно и Тиери изкарва категория и за мотоциклет. „Исках да карам мотоциклет, усетих че това е превозно средство, което освобождава съзнанието ти,“ споделя той. За съжаление обаче през 2002-ра, когато е на 29, претърпява катастрофа с мотора си довела до парализа на доните крайници.

„В началото мислите ми се въртяха единствено около факта, че не мога да хода. Че ще бъда сам, че ще бъда зависим и че постоянно някой ще трябва да ме кара с кола до някъде,“ казва Тиери. „После обаче се фокусирах и си поставих за цел да изкарам нова книжка.“ И го прави едва 10 месеца след инцидента, мотивиран от факта, че тя ще му даде свобода и сериозна доза независимост.

„Когато претърпиш такъв инцидент имаш две възможности. Едната е да останеш на 0% и да мислиш за тъмнината,“ споделя Женетие. „Другата е да превърнеш ситуацията в мотивация и да правиш още повече неща отпреди. Докато можех да ходя имах списък с неща, които ‘някой ден’ да направя. Но този ден никога не идваше. Докато човек си намира оправдания, списъкът си остава просто списък. Злополуката ми ме мотивира. Реших, че сега трябва да преизпълня списъка и дори да си набележа нови цели.“

Тиери също споделя, че след това е направил нов списък с всички неща, които вече не може да прави. А после, вместо да изпада в депресия, записва всички неща, които трябва, е искал, иска да направи. „Осъзнах, че в действителност имам шанс да постигна страхотни неща в живота си.“

Едно от тях е да кара автомобил на писта. Изборът му е Porsche 911 GT3 RS, което е адаптирано за него. Газта се подава чрез обръч монтиран зад волана, а спирачния педал е свързан с лостова система, която също може да видите на тази снимка горе. Тиери изкарва и специален лиценз от FIA, даващ му право да участва в различни пистови надпревари.

„Често срещам хора, които ме мислят за луд и че това не е възможно. Когато съм на пистата и изпреваря стандартен автомобил, просто не могат да го проумеят. Но реакциите винаги са положителни, хората се радват да видят, че една кола може да се кара много бързо и само с ръце“.

Освен да се състезава, в момента Тиери участва и в различни събития за обучение за пистово каране на други хора с увреждания. Използва социалните мрежи за мотивация и продължава да живее на високи обороти. Освен боядисаното в ‘Crayon’ сиво 991.2 GT3 RS, Женетие кара също Cayman GT4, както и Panamera Sport Turismo за ежедневна употреба.

Респект към @spynergie, може да го последвате в Инстаграм, както и всички ние да вземем ентусиазма му са пример, независимо в какво състояние сме. Да се опитаме да не си намираме толкова оправдания за неща, които можем да постигнем и поведението ни да бъде за пример, без значение дали ще караме прецизно Porsche или просто ще казваме „Добър ден“, когато влизаме в магазина.

Много практичен и интересен!