Новата Mazda2 е хибрид и… Toyota Yaris

  • Галерия с 19 снимки. Галерия с 19 снимки.

06 Dec 2021

Да, оставете очите си намира и не рискувайте протъркване, защото наистина новата Mazda2 е Toyota Yaris, но с емблемите на първата. Двете марки си сътрудничат още от 2015-та година, като взаимодействието им е в областта на високите технологии, общото производство и финансите. А причината да виждаме Yaris дегизиран, като Mazda2, е най-вече новите екологични изисквания.

„В духа на Sustainable Zoom-Zoom 2030 програмата, Mazda ще отговори на новите екологични изисквания и нужди на пазара, чрез гъвкави решения, предлагайки оптимални продукти на клиентите“, пише в официалното прессъобщение на Mazda.

Иначе казано, за марката от Хирошима е много по-изгодно да ползва готов по-екологичен продукт, отколкото да инвестира милиони в разработката на собствен. Което е абсолютно логично, като е редно да припомним, че не за пръв път Mazda „осиновява“ чужд модел в компактния си клас. Първото поколение Mazda 121 от 1987-ма си бе чист Ford Festiva, която ползваха и корейците от Kia за модела си Pride. Третото поколение на 121-цата пък си бе Fiesta MkIV.

Mazda2 Hybrid реално е… хибридната версия на Yaris, което означава 1,5-литровия 4-цилиндров агрегат и мощност от 116 к.с. и CVT кутия. Официалният разход на гориво по WLTP е 3,9 л/100 км, а динамиката – 0-100 за 9,7 сек и макс. скорост от 175 км/ч.

Mazda започват продажбите на новата 2-кa от пролетта, като е любопитно на какви цени ще се пласира у нас. Toyota например продават Yaris Hybrid за суми от 35 790 лв. в най-базовото ниво на оборудване, със стоманени джанти, тасове и т.н., като колата достига до 46 580 лв. за топ спецификацията Pop-out с черни 17-ки, панорамен покрив, палене с бутон и т.н.

Първородната Godzilla!