Nissan Z GT500 идва на мястото на Nissan GT-R

  • Галерия от 6 снимки с Nissan Z GT500 Галерия от 6 снимки с Nissan Z GT500

07 Dec 2021

Състезателните версии на Toyota Supra и Honda NSX вече си имат нова конкурентна компания в японските Super GT серии. И тя идва на мястото на досегашния GT-R. Минасама! Което на японски ще рече „дами и господа“, нека посрещнем Nissan Z GT500.

Този състезателен автомобил ще участва през Сезон 2022 в най-високия клас на японския Super GT шампионат. През последните години битката за титлата е между Toyota Supra, Nissan GT-R и Honda NSX. Един от тях вече е пенсиониран и на негово място влиза изцяло нова машина. И тя идва с внушутелен аеро бодикит и името Nissan Z GT500.

Пистовият Z GT500 не споделя много части с уличния Nissan Z. Под капака си, спазвайки правилата, е разположен 2,0-литров четирицилиндров редови бензинов турбо мотор. Той е значително по-малък на обем и цилиндри от серийния такъв. Но пък е създаден да генерира по-голяма максимална мощност. В случая тя е около 650 к.с. и се предава към задната ос чрез 6-степенна секвенциална скоростна кутия.

Nissan показа първите изображения на новия Z GT500, които виждате тук, на специално събитие на японската писта „Фуджи“. Но очаквано, спортната дивизия на марката запази техническите подробности в тайна.

Nissan Z GT500, както вече написахме по-горе, идва на мястото на състезателния Nissan GT-R. Трябва да отбележим, че именно GT-R замести Z33 генерацията на Nissan Z през 2008 г. в най-високия клас на Super GT. И може да се обзаложим, че когато излезе новото поколение GT-R, то ще замени отново състезателния Z автомобил за японските Super GT серии.

И тъй като новината за Z GT500 е свързана и със заводския Z модел, ще припомним, че уличната Z версия ще започне да се доставя на първите си клиенти през пролетта на 2023 г. Тя е с 3,0-литров би-турбо V6 двигател, настроен да осигури 400 к.с. при 6400 об/мин. Клиентите могат да избират между 6-степенна ръчна или 9-степенна автоматична трансмисии.

Все още не е потвърдено, но се очаква Nissan да включи Z и GT-R в по-малкия клас GT300, в който участват състезателни автомобили, по-близки по спецификации с техните улични аналози. Така че догодина може да видим версия на GT-R Nismo GT3 в клас GT300.

Първият кръг от Сезон 2022 на Super GT ще се проведе през април месец на пистата „Окаяма“.

Лукс от Китай!