България завърши на трето място на световното по автомоделизъм с водородна клетка

  • Галерия с 33 снимки Галерия с 33 снимки

10 Dec 2021

Българският отбор по автомоделен спорт завърши на трето място на световното първенство за модели с водородна клетка. Престижното 6-часово състезание се проведе в Москва на 4 декември 2021. Видеото от цялото събитие е тук:

Българският отбор е в състав Любомир Михайлов и Самуил Колев (ученици от Враца, състезатели на Спортно-технически моделен клуб Враца), Николай Георгиев (Автомоделен спортен клуб Нови Искър) и  треньора Мартин Петров. Ръководител е заместник-председателя на БФАМС Дамян Петров. Ивайло Бонев от „Технократи“ е включен в екипа на експертите, съблюдаващи спазването на правилника.

 

На първо и второ място са руските отбори Атом (Тюмен) и домакините от Москормаш (Москва). Подобно на състезанията за издръжливост на пълноразмерни автомобили, и тук регламентът предвижда победата да отиде за модела, изминал най-много обиколки в рамките на шестте часа. Българският модел измина 1091 обиколки, а победителят – 1248. Най-бързата обиколка на нашите е била за 15,991 секунди, не че това има особено значение в такъв тип надпревари.

Разработката и изработката на модела, както и инженерното решение и дизайн, са изцяло дело на екип от Българската федерация по автомоделни спортове. Участието на българския отбор е организирано от Технократи – образователни програми и курсове за деца и със съдействието на Българска федерация по автомоделни спортове.

Първородната Godzilla!