Нова наредба слага край на късите и тесни гаражи


13 Dec 2021

Жилищните и офис сгради ще се строят според изискванията на нова наредба, която строго определя минимален размер за гаражите. Новината съобщава “Сега”, като цитира публикувания за обществено обсъждане проект за промени в Наредбата за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии.

Гаражите ще трябва да отговарят на минимални размери от 5,50 м дължина и 2,75 м широчина. В покритите паркинги височината не трябва да е под 2,40 метра, предвиждат промените.

Колкото и да е странно, изглежда, че до момента не е имало изискване за минимален размер на гаражите, което поражда невероятни куриози за паркоместа и гаражи, в които трудно би се побрала кола, по-голяма от Smart.

Новите правила вероятно ще влязат в сила от 1 юни 2022, като дотогава инвеститорите ще продължат да имат законово право да изграждат гаражи, които не отговарят на реалния размер на повечето нови автомобили.

Друга предложена промяна ще изисква поне 20% от местата за паркиране в обществени сгради и такива със смесено предназначение (при паркинги с над десет места) да са снабдени със зарядно за електромобили. За жилищните сгради с над десет апартамента се предвижда поне 10% от местата за паркиране да са свързани към електрическата мрежа, което изглежда по-скоро консервативен процент, отколкото реално да отговаря на нуждите от зарядни в близките 5-10 години. Изискването ще важи също при реконструкция и основен ремонт на съществуващи сгради.

Срокът за общественото обсъждане е 4 януари 2022 г.

 

Лукс от Китай!