Илон Мъск е личност на годината на списание Time


14 Dec 2021

Илон Мъск е избран за личност на годината от списание Time. Той е едва вторият директор на автомобилна компания, получил подобно признание, след Уолтър Пърси Крайслер през 1928 г. 

“Този човек има изключително влияние върху живота на планетата Земя и потенциално дори върху живота извън нея, заяви главният редактор на Time Едуард Фелсентал. От климатичната криза, която заплашва човечеството, през проблемите с неравенството, до новите граници на възможното, никой не въплъщава темите тази година по-добре от личността на 2021 г. Илон Мъск”.

 

Изборът на Мъск без съмнение ще доведе до доста противоречиви мнения. Все пак Мъск се е забърквал в не един скандал.

Което само потвърждава факта, че Time обикновено избира за личност на годината най-влиятелният човек, а не задължително най-положителната личност. Сред личностите на годината (до 1999 г. “мъж на годината” или в редки случаи “жена на годината”) са били Адолф Хитлер и Йосиф Сталин (два пъти), като почти винаги това са били политици. Все пак има и любопитни изключения. През 2019 бе избрана Грета Тунберг, през 2017 – хората, избрали да говорят за сексуално насилие над тях, включително водещите фигури на движението Me Too. Изборът на група хора не е изключение: през 1993 г. личности на годината са борещите се за мир, през 1988 г. личност на годината е самата планета Земя, а през 1982 г. е компютърът.

Роденият в ЮАР Мъск е смятан за най-богатият човек на света. Той е директор на Tesla и SpaceX, както и съосновател на PayPal.

 

Много практичен и интересен!