EС въвежда минимална скорост за влаковете от 160 км/ч

  • В България има подвижен състав, който и днес може да се справи със скорости от 160 км/ч, но ЖП трасетата на много места не позволяват дори два пъти по-ниска скорост В България има подвижен състав, който и днес може да се справи със скорости от 160 км/ч, но ЖП трасетата на много места не позволяват дори два пъти по-ниска скорост
  • Нашите приятели от Експрес Сервиз Русе са светъл лъч на промяната на ЖП транспорта у нас. Отскоро те получават поръчки и от БДЖ. Нашите приятели от Експрес Сервиз Русе са светъл лъч на промяната на ЖП транспорта у нас. Отскоро те получават поръчки и от БДЖ.
  • Локомотив за товарни и пътнически превози по време на ремонт в Експрес Сервиз Русе Локомотив за товарни и пътнически превози по време на ремонт в Експрес Сервиз Русе

15 Dec 2021

Европейската комисия предвижда все по-сериозни инвестиции в ЖП транспорта с идеята, че той е най-екологичният начин за придвижване на близки и средни разстояния. В тази връзка се обсъжда въвеждане на минимална скорост на пътническите влакове от 160 км/ч, като времевата рамка е доста широка – до 2040 г.

Проектът е част от по-голям пакет за развитие на екологичния транспорт, като една от целите е постигане на въглеродна неутралност на ЕС до 2050 г. Тя в голяма степен е обвързана със завършването на европейските транспортни коридори.

“Използването на ЖП транспорт и на чист градски транспорт трябва да стане вариант по подразбиране за европейците”, казва вицепрезидентът за климата Франс Тимерманс, цитиран от “Дневник”.

Друго важно предложение на ЕК е развиването на мрежата от високоскоростни влакове, като се предвиждат 15 нови връзки. Страните ще могат да кандидатстват по проекти за европейско финансиране.

Минималната скорост от 160 км/ч ще важи за пътнически влакове, докато товарните ще се движат с не по-малко от 100 км/ч. За сравнение преди десет години средната скорост на влаковете у нас беше 47 км/ч, а по-нови данни засега изглежда няма.

 

В материала са използвани фотографии на БДЖ, Красен Панев и "Експрес Сервиз"

Много практичен и интересен!