Регионалният министър планира 100% обновяване на пътищата за четири години


20 Dec 2021

Гроздан Караджов, новият вицепремиер и регионален министър, е разпоредил “100% обновяване на пътищата, така че да бъдат в състояние, каквото сме виждали в Централна, а защо не и в Западна Европа”. Изявлението беше направено в интервю за “Нова телевизия”. 

Новината, разбира се, развълнува всички шофьори у нас, въпреки че повечето коментари са свързани със съмнения дали обещанието на министъра е реалистично. Министър Караджов пояснява, че под 100% обновяване има предвид подобряване на качествата на пътното платно, отводняването, маркировката, мантинелите и пътните знаци.

Министър Караджов смята да въведе нова стратегия, която обвързва разширяването на платените с тол такса участъци с ремонтирането им. Целта е тол такса да се налага само за новоремонтирани пътища, като да се достигне до 20 000 км мрежа с тол такси, което практически обхваща цялата дължина на републиканската пътна мрежа в България. За сравнение, когато тол мрежата заработи в началото на 2020 г., нейният обхват беше 3115 км – това е цялата дължина на магистралите у нас (830 км), както и 2312 км пътища от първи клас. Според закона всички второкласни пътища (около 4000 км) също са част от тол системата, но с нулева ставка.

 

Лукс от Китай!